“De band met je lichaam heeft invloed op hoe je met jezelf en anderen omgaat. Sterker nog: op hoe je in het leven staat. Dat is de reden dat we er een hele dag mee aan het werk gaan,” vertelt trainer Karel Muller. “Alle belangstellenden zijn van harte welkom. Of je nu worstelt met je lijf of er juist blij mee bent.”
Trainer Yvonne van de Graaf: “In deze tijd lijken we vaak een zogenaamd perfect lichaam te moeten hebben. Terwijl het gros van de mensheid helemaal niet zo’n lichaam heeft. Waar is de zachtheid? De acceptatie van hoe ons lichaam echt is? De aanvaarding van dat we allemaal elke dag een dag ouder worden? Internet staat bol van porno. Waar is de aandacht voor aanraking vanuit liefde, oprechte belangstelling en gelijkwaardigheid in plaats vanuit lust of begeerte?”
“Bovendien hollen sommige mensen altijd maar door. Ze moeten van alles: werk, gezin, hobby’s, vrienden… we houden vaak heel wat ballen in de lucht. Een druk leven kan een hoop van je lichaam vragen. Het kan er ook voor zorgen dat je vooral vanuit je hoofd leeft en het contact met je lichaam verliest. Op deze themadag werken we eraan om dat contact te verbeteren.”
“En,” vervolgt Yvonne: “We zien ook mensen bij wie er oud zeer, verdriet of teleurstelling opgeslagen ligt in het lichaam. Door zo’n themadag kun je laagjes afpellen en een vrijer mens worden.”
Vier pijlers
Trainer Anne Tuk legt uit: “Tijdens deze dag gaan we met elkaar de vier pijlers af waar de School voor Compassie op gebouwd is: de relatie met jezelf, met de ander, de aarde en het goddelijke. Tijdens het ochtendprogramma staan we stil bij zelfcompassie. Het ochtendprogramma wordt gevolgd door een heerlijke vegetarische lunch. Daarbij beoefenen we compassie met de aarde.”
“Na de lunch gaan we aan de slag met een energiebron die veel groter is dan wijzelf: God, het hogere, het universum, of hoe je het ook wilt noemen. Wat kan deze onvoorwaardelijke liefde voor verschil maken in je leven? We sluiten de dag af met compassie voor de ander. We nemen je mee in mooie oefeningen en rituelen om elkaar in gelijkwaardigheid te ontmoeten, elkaar werkelijk te 'zien' en te leren afstemmen in lichamelijk contact. De totale dag is al met al een betekenisvolle stap richting een leven gevuld met liefde en betekenis, wat je omstandigheden ook zijn.”
De School voor Compassie is een innovatief project van het Leger des Heils. Behalve in Hilversum is de school inmiddels ook in Amersfoort gevestigd. Het Leger des Heils is een christelijke organisatie die staat in een eeuwenlange traditie van het beoefenen van compassie. De organisatie zet zich in voor een samenleving waarin niemand buiten de boot valt. Hulpverlening is daarbij even belangrijk als de investering in onderlinge aandacht en verbondenheid. Van dat laatste is de School voor Compassie een voorbeeld.