HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes heeft vanochtend een gastles over verzetshelden gegeven aan kinderen van drie scholen in Hilversum-Noord. "Ze wonen in een bijzondere buurt", aldus Broertjes tegen NH Radio. "Hier zijn namelijk veel straten vernoemd naar verzetshelden. Ik vertelde de kinderen over de verhalen achter de namen en prentte ze tegelijk in dat vrijheid niet vanzelfsprekend is."
In de Ochtendshow op NH Radio vertelde de burgemeester over het idee achter de gastlessen. "De aanleiding is het boekje 'Opdat wij niet vergeten', verhalen van 25 verzetshelden van Hilversum, dat ik samen met Margot Kistemaker heb geschreven", aldus Pieter Broertjes. "Een van de 25 is een oom van mij, maar ik was benieuwd wie die andere 24 waren en ging op onderzoek uit. Ik wilde weten wat hun verhaal was."
Juist de kinderen van de drie scholen in Hilversum-Noord zijn geschikt om te vertellen over de oorlog, vond Broertjes. De Dr. Lelyschool, Titus Brandsmaschool en Petrus Dathenusschool liggen namelijk alledrie aan de Lopes Diaslaan, middenin de 'verzetsheldenbuurt'. "David Lopes Dias was een joodse man die twaalf jaar wethouder van Hilversum is geweest. Hij moest stoppen toen de oorlog begon en is in 1942 in Mauthausen vermoord. Op een verschrikkelijke manier kwam hij aan zijn einde, terwijl hij een heel erudiete en geliefde man in Hilversum was."
Vrijheid
Naast dat de leerlingen leren over hun eigen omgeving, is het volgens de burgemeester ook belangrijk dat ze weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. "Ik wil dat ze weten hoe dankbaar ze mogen zijn dat ze in vrijheid leven."
De gastlessen zijn gegeven in aanloop naar 4 en 5 mei. Leerlingen van de Titus Brandsmaschool hebben in februari en maart meegedaan aan een project over de Tweede Wereldoorlog. De Petrus Dathenusschool gaat met de kinderne door de wijk lopen heeft verzetshelden besproken aan de hand van de straatnamen.