HILVERSUM - Kletsboel is een kringloopwinkel-plús van vriendinnen Barbara (43) en Magda (47) aan de Egelantiersstraat in Hilversum. Spullen over? Breng het naar de Egelantiersstraat 35. Kunt u meteen even schatzoeken!
Kasten, kleding, kunst, servies, speelgoed, en nog véél meer. Echt nog véél méér, want kringloopwinkel Kletsboel staat lekker vol. Barbara veegt wat spullen van tafel en we zitten: “Steek maar van wal!” Een Roemeense buurtbewoonster rekent nét wat winkelwaar af en haakt in op ons gesprek: “U gaat ze interviewen?! Zeg maar dat dit een bijzondere winkel is hoor! Waarom? Hier leer je pas écht de geschiedenis van het Nederlandse volk kennen. Schaatsen, klompen, serviesgoed. Spullen zoals ze nu niet meer worden gemaakt.”
Vriendinnen uit de Bloemenbuurt
Barbara en Magda wonen in de Hilversumse Bloemenbuurt en kennen elkaar van hun schoolgaande dochters. Zo’n tien jaar geleden werden zij vriendinnen. Magda werkte in de reiswereld, Barbara deed de planning in de evenementenbranche. En toen kwam corona. Evenementen en reisjes maken: vergeet het maar. Ze staken hun hoofden bij elkaar en dachten eens diep na over wat ze dán wilden met hun werkleven. En zo ontstond Kletsboel.
Bijdragen aan een duurzamere wereld
Barbara: “We wilden graag samen iets opzetten. Het liefst ‘iets’ dat bijdroeg aan een duurzamere wereld. We
kwamen uit op een kringloopwinkel. Maar dan wel een kringloopwinkel-plús. Zo’n winkel met van alles en nog wat en waar je ook even naar binnen gaat voor een praatje. We begonnen met een enquête op de Gijsbrecht.” Magda: “We gingen de straat op en vroegen aan het winkelend publiek op de Gijsbrecht van Amstelstraat: Missen jullie iets in het winkelaanbod en zo ja, wat dan? Daar kwamen veel dezelfde antwoorden op. De Gijsbrecht is best een ‘luxestraat’. Zeeman en Blokker zijn verdwenen dus was er behoefte aan ook wat meer lowbudget spullen. Nou, dat paste dus helemaal in ons straatje!”
Lockdown een schot in de roos
Barbara: “Deden we nét begin 2021 de deuren open, kwam de eerste corona lockdown. Maar goed, we konden die tijd wel gebruiken om de winkel in te richten. Eigenlijk was de lockdown een schot in de roos: ineens ging iedereen zijn of haar zolder
opruimen. Vrienden, familie en kennissen brachten dozen vol met spullen voor onze winkel. Eind april gingen we dan écht open”. Magda: “We brachten folders langs in de buurt om onze winkel te promoten. Langzaamaan werd het drukker en drukker. In oktober dachten wij: dit gaat lekker zo, we gaan door! En toen kwam de volgende lockdown, maar goed, ook daaraan kwam weer een eind.”
Bijzondere spullen
“Bijzondere spullen? Jazeker! We kregen een keer een indrukwekkend en kleurig Boeddhabeeld binnen. We verkochten het voor 75 euro. Niet mals die prijs, dachten wij nog. Een paar weken later kwam de koper weer bij ons langs. ‘Wat denk je?’, zei hij: ‘ik heb het beeld laten taxeren. Vervolgens heb ik het doorverkocht voor 1500 euro.’ Tja, hij ‘zat’ in het Chinees porselein en dan heb je natuurlijk oog voor dit soort dingen. En ook bijzonder: we kregen een prachtige kist binnen met de opdruk: Hugo Kleijn & Zonen meubeltransport. Wat denk je dat er heel vroeger in ons pand zat? Hugo Kleijn & Zonen meubeltransport! Dus die kist is weer thuis.”
Aardewerkpot uit het jaar 1700
Barbara: “We verkochten ook een keer een aardewerk pot uit het jaar 1700. Die ging weg voor 125 euro en dient nu als bloempot, begrepen wij. En dat Pokémon boekje! Die bleek ook veel waard te zijn. Mensen zeggen ook wel eens dat ze bij ons komen ‘schatzoeken’. Wij vinden het heerlijk! Maar het meest nog genieten wij van onze sociale functie. Wij houden van kletsen en verbinden graag. Er werken hier vrijwilligers en hebben af en toe ook mensen die bij ons als dagbesteding komen meehelpen. Wij doneren ook spullen aan goede doelen. Aan Stichting Doe een Wens gaven wij bijvoorbeeld zakken vol knuffels.”
Onze moeders zijn goud waard!
“Of stage lopen, dat kan hier ook”, vult Magda aan. “En wil je alsjeblieft ook onze moeders noemen? Onze moeders zijn goud waard! Sociaal ondernemen kregen wij allebei mee in de opvoeding. Mijn moeder had vroeger ook een winkel met babyspullen op de Gijsbrecht. Ze helpen elke week een dag mee in de winkel.” Magda en Barbara in koor: “Bedankt moeders!”