HILVERSUM - Nee, het is niet de bedoeling dat je jouw tuin gaat omspitten op zoek naar bommen en granaten. Scars of War is een burgerwetenschapsonderzoek waarbij deelnemers via een online platform zoeken naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog in het Gooi. Meedoen kan gewoon vanuit huis achter uw eigen computer, laptop of tablet. Zoek je mee?


Scars of War onderzoekt de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Hier was veel militaire activiteit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft sporen achtergelaten, maar deze zijn nooit goed in kaart gebracht. Het onderzoek wil daar verandering in brengen en daar heeft het uw hulp bij nodig. Dit gebied is namelijk te groot voor één of een kleine groep professionele archeologen om te onderzoeken.

Zoeken met hoogtekaarten

Dit onderzoek is een zogenaamd burgerwetenschapsonderzoek. Iedereen kan en mag helpen. Meedoen kan gewoon vanuit huis via het online platform Zooniverse. Het zoeken gaat via hoogtekaarten. Daarmee kunnen gebieden onderzocht worden die bedekt zijn door begroeiing. Op de hoogtekaart zijn verschillende soorten resten van bijvoorbeeld bomkraters, loopgraven, schietgaten, bunkers en schuttersputten duidelijk zichtbaar. Door u te registreren als vrijwilliger kunt u meezoeken. Via de talk (discussie) sectie houden de onderzoekers u op de hoogte van alle activiteiten en de resultaten van het project.

Zoeken naar bomkraters

Het doel van dit project is dus het opsporen en in kaart brengen van militaire overblijfselen, zoals bomkraters, loopgraven en munitiedepots, die verborgen liggen in het landschap. Maar niet iedereen is even goed in het herkennen van bepaalde kenmerken van overblijfselen op de kaart. Daarom is het belangrijk dat verschillende mensen ernaar kijken. Als deelnemer ziet u op het platform Zooniverse hoe u bomkraters, loopgraven en munitiedepots kunt herkennen.

Oorlogsverleden Hilversum

In verband met een mogelijke invasie van Den Haag, besluit de Duitse bezetter in 1942 om hun hoofdkwartier in Nederland naar Hilversum te verplaatsen. De Duitsers kozen niet zomaar voor Hilversum. De stad lag op een strategisch plek in het land en had een vliegveld. Verder had Hilversum fraaie villawijken waar de Duitsers konden verblijven. In Hilversum zat bovendien de omroep. De Duitsers konden zo gebruik van de bestaande verbindingen. Zichtbare restanten uit die tijd zijn (delen van) de tankgracht die om Hilversum heen was gegraven en de Blazkowitzbunker. De kans is dus groot dat er nog meer sporen van de oorlog in de omgeving zijn.

Meer info en aanmelden

Bent u nieuwsgierig of wilt u gelijk beginnen met zoeken? Ga dan naar de website van Scars of War