HILVERSUM - Het is één van de ergste dingen die je kunt horen: jij of een naaste heeft kanker. Wat dan? Natuurlijk ga je voor de medische zorg naar het ziekenhuis. Maar met wie kun je je verhaal delen? Hoe ga je om met de mentale en sociale aspecten? En als het worst case scenario werkelijkheid wordt, hoe pak je je leven dan op? In Hilversum kun je terecht bij stichting Viore. Zo kwam Jan in 2013 binnen bij Viore toen zijn vrouw voor de tweede keer kanker kreeg. Hij is er nooit meer weggegaan en is er zelfs gastheer geworden.
Lees in dit artikel Jans bijzondere en persoonlijke verhaal.
“Op enig moment kreeg mijn vrouw borstkanker. Op dat moment was Viore er nog niet, maar toen de ziekte in 2012 terugkwam wel. We woonden in Hilversum, dus we gingen erheen. Bij Viore deden we sommige activiteiten samen. Maar zij had hier ook haar eigen dingen en ik kwam bij de herensoos.
Ik kon met mijn vrouw overal over praten, maar sommige dingen waren toch beter te bespreken met lotgenoten. Wat betekent die kanker bijvoorbeeld in je seksleven? Dat speelt toch als je een goede relatie hebt. Dat hadden de andere mannen ook met hun partner. Ik was op dat moment de enige niet-patiënt, maar ik maakte wel dezelfde dingen mee. Ik heb nooit verschil gemerkt en kwam in een ontzettend warm bad terecht. En Viore is nog steeds een warm bad en daarom ben ik er nog steeds, ondanks dat m’n vrouw al vijf jaar geleden overleden is.”
Wat is Viore ook alweer?
Viore is een centrum waar mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Alle dingen waar je niet mee in het ziekenhuis terecht kunt, daarmee kun je bij Viore terecht. Elke dag zijn er activiteiten zoals Yoga en zingen in het koor. Maar je kan ook zelfstandig aan een schilderij werken, een gesprek met een gids voeren of gewoon een kop koffie komen drinken. Niks moet en er mag een heleboel. Je hoeft geen lid te worden en deelname aan activiteiten is meestal gratis. En als je besluit binnen te stappen bij Viore, kun je dus ontvangen worden door Jan.
Was jouw ervaring de motivatie om hier als vrijwilliger te gaan werken?
“Sinds mijn pensioen heb ik altijd gezegd dat ik vrijwilligerswerk wil doen. Hier zat ik al elke vrijdagmiddag bij de herensoos toen er een vacature was voor de gastvrouw/heer op vrijdag. Dus ik dacht, waarom zou ik me niet aanmelden als ze moeite hebben om iemand te vinden?”
Wat doe je als gastheer?
“Binnenlopende gasten ontvangen en van drankje voorzien. Komen ze voor de eerste keer dan neem je ze apart om een intake te houden. Wat heeft u hier gebracht? Van plan om vaker te komen? Heeft u behoefte aan een gidsgesprek? Die gegevens noteer je en geef je door aan de staf. Ze verhuren hun vergaderruimtes ook aan externe partijen. Daarvoor verzorgen we ook de thee en koffie.”
Met welke behoeften komen mensen bij Viore terecht?
“Sommige mensen hebben geen behoefte aan groepen en vinden het heerlijk als ze aan een schilderij kunnen werken en rustig een plek hebben om een hobby uit te oefenen. Onze gidsen hebben allemaal een specialisatie. Dan moet je denken aan psychosociale zorg, verpleegkundige, ex-huisarts. Maar als iemand zijn baan kwijtraakt kun je ook terecht bij een gids voor schuldhulpverlening. Op die manier kunnen we gasten helpen. Maar ook door activiteiten als yoga. Dat kan overal, maar vrouwen die bijvoorbeeld een borst missen door kanker vinden het minder leuk om in een gewone groep terecht te komen. Met lotgenoten zijn sommige dingen draaglijker. De drempel is lager.”
Wat hoor je terug van gasten over hoe Viore hen helpt?
“Voor veel mensen is Viore een warm bad vanaf het moment dat ze over de drempel stappen. Er is een mevrouw die elke week komt. Haar huisarts heeft haar tig keer geadviseerd om een keer langs te gaan. Ze is toen gekomen om van het gezeur af te zijn en is nooit meer weggegaan. Je hoeft niks en de mensen hier snappen waar je mee zit. We hebben ook iemand gehad die zichzelf al dood zag gaan. Die hebben ze met moeite hierheen gebracht en is hier helemaal opgefleurd. Zijn dochter zei ‘door Viore heb ik mijn vader weer teruggekregen.’ Je kan hier gewoon zijn. Er is geen oordeel. En dat is er in de buitenwereld vaak wel.”
Waar haal je zelf de meeste voldoening uit?
“Als je ziet dat mensen behoefte hebben aan contact bijvoorbeeld door eenzaamheid en blij zijn als je langskomt, geeft dat mij voldoening. Viore vervult een belangrijke noodzaak in de maatschappij. We hebben in Nederland goede zorg, maar er zijn dingen die buiten de boot vallen en Viore voorziet in die behoefte.”